Chinese Geneeswijzen

In de klassieke teksten van de Gele Keizer, meer dan 2000 jaar geleden, is te lezen dat de mens een deel is van de kosmos. Iedere verandering heeft met elkaar te maken en heeft gevolgen op de mens en zijn omgeving.

Het Chinese systeem

Vanuit zeer nauwkeurige observatie wisten de meesters dat er verbanden bestonden tussen zowel psychische-, emotionele-, fysieke- en omgevingsfactoren als voorouderlijke factoren. Zij ontwikkelden een zeer concreet geneeskundig systeem met een eigen fysiologie en diagnostiek en verschillende behandelingsmethoden zoals acupunctuur, kruidengeneeskunde en Tui-Na therapie. Een dergelijk helder en duidelijk systeem zoals de Chinezen dat hebben gecreëerd, geeft ons de mogelijkheid om een aantal aspecten van het leven beter te begrijpen.

Qi, Yin & Yang

Energie, Qi genaamd in het chinees, is de kracht achter alle functies van alles, zo ook de lichaamsfuncties. Het stuurt alle processen in het lichaam aan zoals in de natuur, bijvoorbeeld de ademhaling, de bloedcirculatie, de vloeistoffen en de spijsvertering. Een harmonieuze beweging van Qi houdt het lichaam en de geest gezond. Wanneer er een Qi tekort optreedt, is het belangrijk dat de Qi weer wordt aangevuld. Bij een Qi blokkade, wordt Qi in beweging gebracht. Qi kan worden onderverdeeld in Yin en Yang. Yin is het kalme, het voedende, de rust. Yang is de beweging, de activiteit. Ook deze twee aspecten, Yin en Yang, zijn in evenwicht. Dan leeft het lichaam in gezondheid en harmonie. Bij een te weinig Yin of Yang  raakt het lichaam uit evenwicht en er ontstaan klachten.